torstai 6. maaliskuuta 2008

Mierolaisen seikkailu synkkään viidakkoon.

Hei vain täältä. Mitä sinulle kuuluu? Minulle kuuluu ihan okeita. Eilinen meni kahvitellessa kaverin kanssa, kahvittelua ennen ostin housut halvalla, koin oharit, mutta ei niistä sen enempää, kunhan nyt haluan vain vähän syyllistää tylsyyksissäni. Olin nukahtaa koko illan ja sehän olikin oikeastaan ihan hyvä. Laitoin makuulleni aika aikaisin ja rupesin lukemaan… aivan! Melkein unohdin! Palataan vähän aikaisempaan, eli aamupäivään, keskiviikko 5.3.2008:

Mierolainen on päättänyt olla Kristoffer Kolumbus, Kapteeni Kirk, Vasco da Gama, Tohtori Livingstone ja monia muita matkaajia. Ehkä peräti jopa Hämähäkkimies, Batman, Teräsmies, MacGyver ja Eagle-Eye Cherry samalla kertaa! Mierolainen siis astelee reippaasti lasipalatsin pysäkille ja aikoo aivan yksin ja omin avuin päästä Helsingin kaupungin pääkirjastoon. Nopealla muistelemisella hän muistaa että ”seiskan narikka” menee sinne jonnekin. Totta kai kunnollisena tutkimusmatkailijana hän on katsonut reittioppaasta kohteen osoitteen mutta ei sen kummemmin kuin ylimalkaisesti vilkaisten paikan suunnilleen.

Muutaman minuutin kuluttua auringonpaisteessa, suvaitsee vihreä mato saapua paikalle. Mierolainen kyytiin ja jännittyneenä, pulssin hakkaillessa verisuonet turvoksiin, upouusi matkakortti konetta vasten ja rohkea napin painallus. Matka on maksettu. Siispä penkille istumaan, musiikin hyväillessä kuuloluita kuin hierojattaren taitavat kädet niskan jumiutuneita lihaksia, ja odottamaan. Matka tuntuu mukavalle ja matkalainen eksyy ajatuksiinsa tuonpuoleisesta.

Yhtäkkiä Mierolainen havahtuu ja tajuaa olevansa jossain Pasilassa. Vailla parempaa tietoa sijainnista (omasta, saati kohteen), hän päättää näyttää äärimmäisen viileältä ja tietoiselta ja hyppää kyydistä pois seuraavalla pysäkillä. Alkaa hahmottaminen ja todellisuus iskeytyy tajuntaan kuin miljoona volttia: Olet väärällä puolella junarataa.

Siispä muutaman minuutin talsiminen on edessä, vaan tuo ei haittaa: keli on mitä mainioin ja mieli on reipas kuin partiolainen (ennen kuin hänelle selviää miksi se huivi tosi asiassa on olemassa). Mierolainen tallailee hangessa kuin Skotlannin poni (no juu juu, tiedän.) ja vääjäämättä lähestyy kohdetta, tuota satumaista g-pistettä. Päästyään radan yli alkaa viimeinen suunnistus: on yllättävän vaikeata olla näyttämättä turistille ja samalla etsiä rakennusta jonka ulkomuotoa ei tiedä. Muutaman minuutin kävelemisen jälkeen, on aika nöyrtyä: pakko kysyä neuvoa. Ystävällinen herrasmies kertoo sijainnin ja Mierolainen löytääkin perille.

Mikä pettymys kirjasto onkaan. Sehän on kuin elämä: paperilla näyttää hyvälle idealle mutta käytännön kokemuksena hyvinkin tylsä ja apaattinen. Mierolainen ei kumminkaan ihan vielä luovuta vaan soljuu hyllyjen välissä kuin elohopeakettu ja mukaan tarttuu kolme opusta: Jarkko Martikaisen Pitkät piikit (Martikainen on allekirjoittaneen suurimpia vaikuttimia), Ari Peltosen Kallioelämää (ihan vain että tutustuisi kotikaupunkiin) ja enonsa suosittelemana Arto Salmisen Paskateoria (Eno itse asiassa suositteli kyseisen herran kirjaa Kalavale, kansalliseepos, mutta sitä ei ollut läsnä).

Niin siis, eilen luin sitten itseni uneen aika aikaisin ja heräsin aamulla tuntia ennen herätystä. Ei haittaa, siltikin massiiviset 7,5 tuntia unta. Olen tulessa. En jaksa nyt kirjoittaa tämän päivän kuvioista, tekstiä syntyi aika reippaasti näköjään muutenkin. Huomenna töihin taas, sieltä sitten raportoin, jos muistan tästä päivästä. Ja ei, en ole juopotellut.

10 kommenttia:

 1. Se nyt on ihan tyhmä kirjasto se. Mä kävin Töölön sympaattisessa kirjastossa, sekä Rikhardinkadun ihanassa. Se on hienoin.

  Äiti käy siinä Postin talossa rautatieasemalla olevassa, se on kuulemma paras.

  Mutta kaikkein kivoin kirjasto on täällä meillä:)

  VastaaPoista
 2. Ootsä nähny Studio Julmahuvin "Miska"-sketsit?

  Ei voi enää ikinä katsoa spåria samalla tavalla:)

  VastaaPoista
 3. Niin että sporia.

  mul o tylsää ja lukihäiriö.

  VastaaPoista
 4. Postin kirjasto on levykirjasto. Sen pitäisi siis olla kyllä paras, luettavaa siellä ei kyllä vissiin ole kauheasti. Töölön kirjasto täytyy käydä tyyppaamassa seuraavaksi.

  Tietenkin olen nähnyt "Viimeiset vaeltajat", se on loistava. Huomasin muuten että Lidlin maito on pahaa. :( Mulla ei ole nyt yhtään kivaa ja syön näkkäriä.

  Tuuks Panu mun ystäväks Facebookissa?

  VastaaPoista
 5. Mä meinasin just käydä pyytään sut mun kaveriksi mutta sitten tuli häiriö ja unohdin:D

  Meen heti pyytämään!

  Ai on levykirjasto? Ihanaa, mä en tienny! Siis mä oon käyny joskus vaan hakeen sieltä jonkun kirjan ja se oli musta hirvee! Mut siel Töölös oli ainakin mun tarpeita vastaava musaosasto. Siellä on myös lukusali, josta on paljon pahoja muistoja:D

  VastaaPoista
 6. Kyllä se näin on juu!

  http://www.lib.hel.fi/fi-FI/kirjasto10/

  On ihan pakko mennä muuten 16.3. sinne, siellä on DJ Tixa, aivan uskomattoman hauska mies. Tulkaa kaikki!

  VastaaPoista
 7. Tixa on NIIN hyvä tyyppi. On erään ystäväni parhaita ystäviä, joten tuttu setä muutenkin. Ja lämmöllä muistelen hetkiä Tixan pyhäkoulussa...

  Saakohan sielläkin piirtää?

  VastaaPoista
 8. Ehkä vois vaikka tulla:)

  Jätkä kävi dumaamassa mun kirjalliset kokeilut.

  Siis sun mielestä mitä vain 3-kymppisen tyypin tekstiä ei voi peistaa jonku toisen baltiarallaa saman ikäisen tyypin blogiin ilman että tulos on sama.

  Musta kyllä hyvin pitkälti on. Ihmissuhteet, vali vali. Paska duuni, viki viki. Outo tunne päässä, oo, mitä sitä tekis elämällään, öö?

  Tuu ottaan nyt mut kaveriksi!

  VastaaPoista
 9. Tixa on paras. Erityisesti Tixan klubeja on ikävä ravintolavainaasta. Ja hei, mä lupasin jo että luen sen uusiksi ja annan sille ajatusta.

  Et oo mun mielestä siltikään kauheasti valittanut.

  JA! Paina sitä F5:ta, laitoin sulle viestiäkin siellä jo. Prkl.

  VastaaPoista