perjantai 24. huhtikuuta 2009

Say what?

Haista Mika Lintilä vittu. Taitaa M. Laine joutua sitten digiboksin ostoreissulle. Että saa jotain hyötyä tuosta todennäköisimmin läpimenevästä koko kansaa koskevasta pakkoverosta. Koen joutuvani tässä erittäin turhaan maksumieheksi. En käytä Yleisradion palveluita, Pasilat katsoin Ylen Areenalta mutta siinäpä se. Pärjään hyvin STT:n uutisilla ja radiotakaan en ole kuunnellut sen jälkeen, kun Radio Mafia muuttui soittolistapohjaiseksi NRJ:n kilpailijaksi nimeltä YleX.

Jotenkin tulee mieleen vähän… muistatteko edellisen laman? Tai no, valtaosa teistä ei voi muistaa kun olette niin pieniä vielä, mutta jotkut ehkä muistavat. 90-luvun alussa oli ihan reipas lama päällänsä ja silloin asetettiin ”vuoden taikka kaksi voimassaoleva” autovero vähän tasoittamaan valtion rahakirstun vajetta. Jep, se sama autovero jota maksat edelleen joka vuosi jos auton omaat.

Puhutaan vähän lisää nyt sitten politiikkaa samaan raivostumiseen.

Olen melkein aina ihmetellyt Amerikan Yhdysvaltain maailmanpoliisiuden mittasuhteita ja suhteellisen härskiä toimintaa. Otetaanpas esimerkkinä vaikka nämä nykyajan Johnny Deppit eli merirosvot. Kehitysmaan nimeltä Somalia aluevesillä ei ole nykyaikana turvallista seilata, sen tietävät merenkävijät. Laivoja otetaan haltuun, miehistöt joutuvat viidakkolomalle, varustamot antavat merirosmoille rahaa vastineeksi laivan väliaikaisesta säilyttämisestä ja miehistön lomailusta ja sitä rahaa.

Varustamot eivät pidä tästä ja pyrkivät suojelemaan laivojaan, niin kuin oikein onkin. Välillä nämä merten Jolly Roger-lippuiset vähäosaiset joutuvat tulitaistohon sotilaallisten joukkojen kanssa, joskus jopa pidätetyiksi. Kuten pari viikkoa sitten pidätetty Abdi Wali Muse. Nuorukainen (useimmat tietotoimistot ja uutislähteet antavat lapsosen iäksi 16 vuotta) pidätettiin Somalian aluevesillä ja on tuotu oikeuden eteen tuomittavaksi New Yorkiin. Ja aivan varmasti USA:n lainsäädäntöjen mukaisesti. Tässä kohtaa katoaa kyllä logiikka vahvasti.

Toinen asia mitä en tajua on USA:n ja Kuuban välinen... minäpä copy/pastean teille uutisen johon törmäsin Iltalehden (joo joo…) nettisivuilla 2.4. 2009 ja kursivoin sen tärkeän osuuden:

”Jos lakialoite toteutuu, Kuubaan matkustavien amerikkalaisturistien määrän ennustellaan nousevan jopa viiteen miljoonaan vuodessa.
Vuodelta 1962 peräisin olevan kiellon purkua esittää joukko senaattoreita. Kielto oli osa Yhdysvaltain kauppasaartoa, jolla yritettiin nujertaa Fidel Castron kommunistihallinto. Nyt maata hallitsee Fidelin Raul-veli.

- (Matkustuskielto) ei ole heikentänyt mitenkään Castron hallintoa, huomautti demokraattisenaattori Bryan Dorgan.

Tähän asti valtaosalla amerikkalaisista ei ole ollut asiaa Kuubaan, koska Yhdysvaltain laki kieltää amerikkalaisilta rahan käytön maassa. Kuuban-matkat ovat sallittuja vain toimittajille sekä urheilu- ja kulttuurivaihto-ohjelmien osanottajille.

Kuubassa käy vuosittain pari miljoonaa ulkomaista turistia lähinnä Euroopasta ja Kanadasta.”

Anteeksi mutta… miten on mahdollista asettaa tuollainen kielto? Eihän tuollainen mielivaltainen määrääminen voi olla mitenkään… siis täh? Sama jos eduskunta suuressa viisaudessaan nyt päättäisi, että suomalaiset eivät saa enää tästä päivästä eteenpäin käyttää rahaa Virossa. Siis ihan oikeasti. Jokaisessa maassa sen maan lakien mukaan. Jos olen Hollannissa ja imen jointteja päivät pääksytysten, ei siihen ole kotimaan lainvalvojilla mitään sanottavaa, vaikka meillä on lainsäädännössä kiellettykin tuo kannabistuotteiden käyttö.

Nyt joku roti tähän maailmaan.

10 kommenttia:

 1. Asiaa!! Itsekin kauhistelun tuota tulevaa mediaveroa.

  Harkitsen Hollantiin muuttamista.

  VastaaPoista
 2. Pissaan mediaveronne päälle. Naurettavaa paskaa. Nimim. ei televisiota eikä radiota since 2003.

  VastaaPoista
 3. Ei tässä itsekään mitään varakkaita olla enkä vinkumatta ja nurisematta tollasta maksa, mutta eniten tää mediavero vituttaa ehkä niiden pienellä eläkkeellä kitkuttelevien senioreiden ja rutiköyhien opiskelijoiden puolesta, jotka tietoisesti ja kustannussyistä on jättäneet koko vtun töllön/boksin hankkimatta.

  Joku pakollinen 175 euron haistapaskamaksu on opiskelijallekin helposti kolmen kuukauden ruokarahat. Hieno homma.

  En tiedä, kuulinko väärin, mutta käsittääkseni (?) neljän vuoden sykleissä tuota maksua voi sitten vielä sorvata, joten ekan neljän vuoden jälkeen se onkin sitten jo jonkun 300 euroa. Tieto.

  VastaaPoista
 4. Hyvä Miero, joku muukin hermostuu maailman typeryyksistä! Saanko työntää sun hermot laidan yli ja kertoa, että älypäät täällä haluavat vielä omia noita hienoja amerikkalaisia menettelytapoja ja sniikata läpi lakimuutoksen, joka muuttaisi lainsäädäntöä rankalla kädellä (huonompaan suuntaan) ja mahdollistaisi suuren maailman tapaiset joukkokanteet myös EU:ssa ja tämä on verhottu jotenkin kartellien kitkemiseen taakse....Älä kysy, en tajua. Lisätietoja saa toki pyydettäessä jos alkoi pelottaa.

  VastaaPoista
 5. Capri: Aivan niin. Se 175€ on vasta esimakua. Tuutataan tuollainen laki ensiksi läpi ja sen jälkeen Yleisradio vain ilmoittaa, paljonko se tarvitsee rahaa (nykyään 450 miljoonaa euroa vuodessa), eduskunta sitten sorvaa veronmaksajien tilipussista. Yleensä pyrin olemaan katkeroitumatta valtiovallan asioista (vaikka äänestäjänä minulla todella on oikeus avautua ja vaatia), mutta meillä matalapalkkaisilla tuo summa on hivenen erilaista prosenttiluokkaa kuin esim. kansanedustajalla, joka vetelee sen n. 6000€/kk + matkakulut tililleen.

  Voisimme mielestäni siirtyä Suomessa ns. Pay-per-view-järjestelmään, Yle voisi sitten suorittaa laaduntarkkailua ja tehdä ohjelmistaan kiinnostavia, jotta kansa niitä ostaisi.

  VastaaPoista
 6. olen kerrankin joka kohdasta niin samaa mieltä, että tyydyn nyökyttelemään pontevasti. nyt raivokasta kansalaisaktivismia, miekkari eduskuntatalon rapuille, adressi nettiin ja äänekästä mutta hyvin perusteltua ja legitiimiä argumentointia tiedotusvälineisiin!

  VastaaPoista
 7. Ei nyt perse. Oon ollut viime viikot niin syvässä uutispimennossa, että tämä on mennyt ihan ohi, mutta hei haloo nyt, ei näin! Siis vaikka olinkin juuri nimenomaan sitä possea, joka oli viime syksyn polemiikissa tv-maksun veroihin siirtämisen kannalla, niin en mä kyllä tosiaankaan ajatellut, että se pitäisi toteuttaa TASAVEROLLA. Eikös meillä ole käytössä progressiivinen verotus, mitä tämä tämmöinen on? Voin sanoa, että olisi jäänyt opiskeluaikana maksamatta, enkä edes JAKSA alkaa nillittämään siitä, miten epäreilua on, jos tämä oikeasti toteutetaan niin, että yksi talous maksaa kerran: TAAS sinkku maksaa enemmän. Ja vähävarainen sinkku (kuten leskimummu, joita on kohta yksiöt pullollaan) maksaa suhteessa eniten.

  Haistakaa vittu.

  -P-

  VastaaPoista
 8. Pahoittelen termiä rankkaa väärinkäyttöä, BTW. En tajua näistä juuri mitää. Ei ole tasavero toi. Tasasumma on.

  -P-

  VastaaPoista
 9. Valtio päättää rakentaa Mäntsälään uuden tieosuuden. Möllölän poliisi suorittaa liikennevalvontaa. Huittisissa virkamies siirtelee papereita. Näihin kaikkiin jokainen veronmaksaja on osallistunut yksin ja erikseen ihan yhtä paljon. Vaikkei sitä ja muita kohteita käyttäisikään.
  Pahinta taitaakin olla jos verorahoja korvamerkitään johonkin nimeltä. Yle taitaa olla maan vihatuin instituutio koska kaikki valittavat, käyttävät ja jättävät maksamatta. Toistaiseksi.

  VastaaPoista
 10. Parahin Anonyymi,

  Hyvä pointti. Kyllä mua silti korpeaa näin ihan tietoisesti Yleisradion palveluja käyttämättömänä ihmisenä joutua maksamaan lisäveroa, mediaveroa. Jos Yle halutaan pitää mainosrahavapaana, olisi kertakatsomiskorvausjärjestelmä mielestäni erittäin oiva vaihtoehto.

  On tottakai hyvä, että meillä on yksi "sitoutumaton" valtakunnanmedia mutta edelleen, kyllä minulla pitäisi olla sen suhteen valinnanvapaus. Varsinkin nykyaikana, tietoyhteiskunnan, internetin ja äärimmäisen nopean tiedonvälityksen keskellä elävänä.

  Erittäin suuresti pelkään, että tuo 175€ vuosittainen maksu ei ole kovinkaan kauaa 175€.

  VastaaPoista